Sweet Letter – winter 2015/2016


Hierna volgt – Sweet Letter –
From: The Superior Dance Band [mailto:jazz@superiordanceband.be]
Sent: maandag 23 november 2015 12:56
Subject: Sweet letter winter 2015/2016

screenshot
 Driemaandelijks tijdschrift – 32ste jaargang winter 2015/2016
 V.U. Dan Vercruysse, Zevenkavendreef 6 - 8560 Gullegem
 Afgiftekantoor Kortrijk I, 2de afdeling

Een Eindejaarsbrief (’t Is eens iets anders dan een Nieuwjaarsbrief) met een heleboel info. En uitnodigingen, vooral voor 20 december en 31 januari. Let dus op: per uitzondering NIET de laatste zondag in december.
Tijd om uw lidgeld te vernieuwen. Wij hebben naar uw verzuchtingen geluisterd en we hebben een nieuw systeem uitgewerkt, eenvoudig en rechtvaardig, menen wij. En natuurlijk nog altijd spotgoedkoop.
Enfin, lees aandachtig verder in dit nummer en u wordt een wijzer publiek …

screenshot1

Zondag 20 december – 19u: SEASON’S GREETINGS
A Tribute to MAHALIA JACKSON, met Inge Tytgat (vocals)

Mahalia Jackson was de grootste Gospelzangeres aller tijden. Ze was (hoe kan het bijna anders) geboren in New Orleans op 26.10.1911 in een straatarm en bijna onoverzichtelijk gezin, en stierf in Chicago op 27 januari 1972. In haar relatief korte leven werd ze één van de bekendste stemmen in de wereld en een voorvechtster van de burgerrechten voor de Amerikaanse zwarte bevolking. Ze zong op verzoek van Dr Martin Luther King op de grote burgerrechtenmars in Washington, en op diens begrafenisdienst.

screenshot

Haar krachtige en warme altstem was slechts het begin van haar talent. Wat haar de grootste maakte was haar persoonlijkheid, haar artistieke authenticiteit en vernieuwingsdrang, haar volstrekt unieke voordracht en de manier waarop ze de melodieën naar haar hand zette.
Als zestienjarige trok ze naar Chicago, op zoek naar een beter leven. Daar viel haar immense talent al meteen op, eerst in de kerken, later in de concertzalen. Cruciaal was haar ontmoeting met Thomas A. Dorsey, de eerste “moderne” Gospelcomponist, die zijn vorige carrière als Georgia Tom, zanger van aangebrande blues- en popsongs, definitief achter zich gelaten had. Ook Mahalia Jackson weigerde steevast om niet-religieuze muziek zoals Jazz of Blues te zingen. Ballads zingen kon nog net. Ze vond  “Gospel geeft me hoop. Met de blues, wanneer je uitgezongen bent, heb je nog steeds de blues”.
Voor het eerst gaan we dus ons Season’s Greetings concert bijna uitsluitend in het kader van religieuze muziek plaatsen. En je zal verbaasd zijn hoe dit rijke, gevarieerde en meeslepende repertoire u zal aanspreken en blij maken. Zoals Mahalia Jackson zich niet beperkte tot Gospels, zullen wij ook een aantal hymnes en spirituals ten gehore brengen. Een zeer korte schets:
Hymnes zijn gecomponeerde liederen, gebeden op muziek, waarvan de oorsprong teruggaat op de Lutheraanse choralen. In de zeventiende en achttiende eeuw geperfectioneerd in Frankrijk en Engeland.
Spirituals stammen uit de folklore, en ontstonden zowel in de zwarte als de blanke gemeenschappen. Er zijn dus niet alleen negro spirituals. Deze laatste hebben, in tegenstelling tot de zuiver religieuze white spirituals, bijna altijd een tweede laag van verlangen in zich, van hoop op bevrijding uit de slavernij.
Gospel, letterlijk Evangelie, was oorspronkelijk een volkse manier om de Bijbel uit te leggen. Ontstaan als blanke muziekvorm rond 1870, rond 1930 een afzonderlijke zwarte stijl geworden met begeleiding van elektrische instrumenten, als een samensmelting van hymnes, spirituals en populaire muziek.

Toen iemand op één van die avonden in onze club voorstelde dat een vrijwilligster van Mozaïek een paar nummers met onze Superior Dance Band zou meezingen – onvoorbereid – waren we uiteraard wat wantrouwig en afwachtend. Dat hoefde helemaal niet, want INGE TYTGAT heeft ons van bij de eerste woorden en noten overtuigd. Een natuurtalent, een ruwe diamant, daar waren zowel de muzikanten als het publiek het er onmiddellijk over eens.

Inge, een late veertiger uit een randgemeente, heeft een minimum aan klassieke opleiding, en een maximum aan talent en gevoel. Liefhebster van alle goeie muziek, zonder beperkingen en zonder vooringenomenheid, zingt ze al zolang zij het zich kan herinneren. Pas in de laatste jaren werd haar talent enigszins gekanaliseerd bij een aantal plaatselijke ensembles.

sweet02

En nu kan ze dat talent eens ten volle aanwenden in een uitdaging: samen met de SDB een eerbetoon brengen aan één van de grootste zangeressen ook. Ze zal die opdracht met klasse tot een goed einde brengen. Mahalia zal goedkeurend glimlachen.

Zondag 31 januari – 19u: Gelukkig Nieuwjaar !!!

Nog net op tijd, gelukkig zijn nieuwjaarswensen toegestaan tot de laatste minuut van januari. Muzikale wensen, mondelinge wensen (verbaal en via kussen), heildronken.
De traditie eist dat de club haar leden een receptie aanbiedt, en dat is dit jaar niet anders. Dat is onze dank voor uw trouw, en onze belofte om ons uiterste best te doen om u aan schitterend en gevarieerd concertjaar te bieden. Santé.

Lidgeld 2016

We hebben geluisterd en we hebben begrepen. Er was inderdaad een zekere frictie tussen de abonnementsprijs voor een individu en die voor een gezin.
De nieuwe tarieven: € 20 euro voor één persoon, € 40 voor een gezin.
Wat dus zomaar recht geeft op een tiental concerten, zo goed als allemaal gratis, voorrang bij de betalende concerten, een ledenblad. Geef toe: goedkoper kan niet. Graag tot uw dienst !
Betaal liefst per overschrijving: BE78 2850 4482 9486 van Superior Jazz Club en noteer bij de mededeling: lidgeld 2016 en de volledige naam  of beide namen waarvoor de lidkaart zal geldig zijn.   Indien het niet lukt via overschrijving kan je ook betalen aan de inkombalie.
Vergeet ook niet om je lidkaart af te halen aan de inkom vanaf eind januari!!!!
Er worden geen  lidkaarten opgestuurd.
Een “must have” voor elke fan van het huisorkest
Behalve de intussen bekende fotoboekjes (€ 18) hebben wij met huisfotograaf Johan Van Damme nog eens een mooie verjaardagskalender samengesteld met foto’s van de Superior Dance Band. Er staat geen jaartal op dus hij is eeuwig bruikbaar.
Kostprijs: slechts €10.
Verwen jezelf of een vriend/in met een vroeg nieuwjaarsgeschenk.
De kalender is onmiddellijk beschikbaar aan de inkombalie.

Try out (of voorsmaakje van het Season’s Greetings concert )

Leden en sympathisanten die niet aanwezig kunnen zijn op 20 december en/of die harde fan zijn van een optreden met zangeres kunnen op vrijdag 11 december vanaf 20 u terecht in De Heerlijkheid in Heule .  De Superior Dance Band samen met zangeres Inge Tytgat  leggen de laatste hand aan de voorbereiding van het Season’s Greetings concert en u mag daar getuige van zijn.
De toegang is gratis.  Francine zal blij zijn u te kunnen verwelkomen.
Trouwe fan
Voel u niet beledigd: velen onder jullie zijn reeds jaaaaa…ren trouwe fan . Waarvoor dank.  Anderen hebben ons pas later ontdekt maar zijn even grote fan.
Toch willen we één iemand speciaal vermelden:  wie aanwezig was op het concert met Sammy Rimington heeft gezien dat onze eerste en trouwste fan Monique Huys een grote inspanning gedaan heeft om er , ondanks haar mindere gezondheid, toch weer bij te zijn.
Wij willen, als dank voor haar jarenlange inzet, een warme oproep doen om haar massaal een nieuwjaarskaartje te sturen.

screenshot

Nog even nagenieten

Indien je er bij was op 25 oktober dan heb je wellicht genoten van het fantastische concert met Sammy.
Indien je er niet bij was dan heb je uiteraard iets gemist maar je kan een beetje meegenieten via de foto’s op onze website
www.superioranceband.be.
( De website wordt trouwens binnenkort vernieuwd )sweet04


Terug naar screenshot 8

(of naar begin Jazz Agenda)